Kamer verhuur voor studenten

Nederland kent een aantal grote studentensteden. Hier komen dan ook ieder jaar veel studenten naartoe om de studie van hun keus te kunnen volgen.

 

 

Voor al deze studenten is veel huisvesting nodig.

De grote vraag naar kamers
Door het tekort aan kamers die worden verhuurd is het van groot belang dat je ruim op tijd begint te zoeken. Dan nog kan het vinden van een geschikte huisvesting een enorme opgave zijn. Je bent namelijk niet de enige. Het tijdig starten met je zoektocht kan wel een voordeel zijn. Er zijn wel een aantal intermediairs te vinden die je van dienst kunnen zijn bij het zoeken en vinden. Ook is het verstandig je in te schrijven bij studentenhuisvesting en corporaties. Wees niet te kieskeurig in het beging, zo vergroot je je kansen. Als je je puur en alleen richt op het vinden van woonruimte in het centrum van de stad waar je gaat studeren dan zal dat erg moeilijk worden. Kies eventueel voor een plaats in de direkte omgeving van de stad. Met het openbaar vervoer kun je wellicht sneller bij je college's komen dan vanuit het centrum.

Intermediairs bij kamerverhuur
Je kunt bij het zoeken hulp krijgen van intermediairs. Deze hebben een ruim aanbod en kunnen bemiddelen bij de toewijzing ervan. Ook kun je bij verschillende websites op het internet terecht. 

De kosten van een kamer
De huurprijzen kunnen best hoog zijn, zeker in de grote steden. Kies je voor een ruimte in het centrum, dan zal je vaak de hoogste prijs moeten betalen, ook afhankelijk van de grootte natuurlijk. Kamers die verder uit het centrum gelegen zijn zijn meestal goedkoper. Verder is hetgeen inclusief is van belang voor de huurprijs. Zitten de kosten voor elektriciteit, gas en water bij de prijs inbegrepen dan zal de huurprijs hoger liggen dan wanneer dat niet het geval is. Het is dan ook raadzaam om hier goed op te letten. Je kunt ook proberen om met een aantal medestudenten kamers te huren, dit wil nog wel eens werken. Laat ook iedereen in je omgeving weten dat je op zoek bent, want via via komen veel studenten aan huisvesting.

Kopen van een studentenwoning
Wat we de laatste jaren veel zien is dat ouders een woning kopen en vervolgens hun kind, eventueel met anderen, hier in laten wonen. Zij betalen hiervoor dan huur aan de ouders die de hypotheek meestal op hun naam hebben staan. Wil je precies weten wat hiervan de mogelijkheden zijn dan kun je hierover meer informatie inwinnen bij bijvoorbeeld de banken die hypotheken verstrekken. Zij hebben vaak speciale hypotheken hiervoor.

Kamer huren bij de particulier
Veel particulieren bieden ook kamers te huur aan. Aanbod hiervan kun je onder andere op het internet vinden maar ook in allerlei dagbladen. Kijk hier dan ook regelmatig bij. Voor mensen die willen verhuren gelden regels waaraan zij zich moeten houden. Je mag niet zomaar een woonruimte gaan verhuren, dus informeer naar de eventuele plichten. Per gemeente kunnen er verschillende regels worden gehanteerd.

De maximale huurprijs
Als je op zoek bent naar een kamer dan is het handig om vooraf te weten hoeveel huur je kunt gaan betalen. Hiervoor zijn rekenmodules op het internet te vinden waarmee je dit gemakkelijk kunt berekenen. Als je weet wat je maximaal kunt opbrengen dan kun je gerichter op zoek gaan. Mocht het niet lukken om geschikte huisvesting te vinden om te wonen gedurende je studie periode, dan zit er toch niets anders op dan dagelijks op en neer te reizen. Blijf echter zoeken en informeren, gedurende het studiejaar komen er ook geregeld kamers vrij.