Kraan en takelwagens in de verhuur zoeken

Het kan voorkomen dat je voor bepaalde werkzaamheden een kraan of takelwagen nodig hebt. Dan is het handig als je deze ergens kunt huren. 

 

 

 

Voorwaarden bij kraan en takelwagen verhuur
Er gelden bij verhuurders altijd bepaalde huurvoorwaarden. Het is belangrijk dat je je van deze voorwaarden op de hoogte stelt. Zo is het belangrijk te weten hoe het zit met de verzekering. Komt de prijs van het eventueel afsluiten van een verzekering voor rekening van jou of zit dit wellicht bij de huurprijs inbegrepen? En wat gebeurt er als de door jou gehuurde kraan of takelwagen gebreken vertoont tijdens de werkzaamheden? Sommige verhuurders verlenen service op de plaats waar je het gehuurde gebruikt en zullen langskomen om de problemen te verhelpen. Dit is natuurlijk erg prettig. De meeste verhuurders zullen je ook vragen een geldig legitimatie bewijs te laten zien en je zult een waarborgsom moeten betalen.

Verhuur aan bedrijven
Niet alleen kun je als particulier kraan en takelwagens huren, er zijn ook ontzettend veel bedrijven die dit doen. Dit zijn vaak bouwbedrijven die er voor grondwerkzaamheden of voor andere werkzaamheden een nodig hebben. Denk maar eens aan bedrijven die zich bezig houden met het plaatsen van kozijnen en ook dakkapellen. Waar ook vaak een kraan of takelwagen voor wordt gehuurd is de bouw, op ontzettend veel vlakken is dit een absoluut noodzakelijk iets. Hiervoor worden vaak grote wagens gebruikt om bouwplaten en dergelijke te hijsen. Deze reiken dan ook tot een hoogte van 30 tot 60 meter. Het eigen gewicht is dan ook rond de 70 ton!

De specificaties van de kraan en de takelwagens
Kraan en takelwagens zijn er in diverse afmetingen. De ene klus vraagt nu eenmaal om een andere machine dan de andere klus. Voor kleine werkzaamheden op geringe hoogte zul je voldoende hebben aan een kleine uitvoering. Echter voor werkzaamheden op grote hoogte is dit niet toereikend en zul je een grotere uitvoering nodig zijn. Er zijn een aantal types te onderscheiden. Zo zijn er weg/terreinkranen, er zijn loopkatkranen, rupskranen, verreikers, transportkranen en hoogwerkers. De verhuurbedrijven kunnen je exact vertellen welk type je nodig hebt voor een specifieke klus. Wil je graag de exacte specificaties weten, dan kun je deze opvragen of je kunt hiervoor op het internet kijken.

De keus voor een type
Er zijn een aantal dingen belangrijk voor de keus van een bepaalde uitvoering. Ten eerste het gewicht van de last dat gedragen moet worden. Ook de soort last en de afmetingen daarvan zijn bepalend voor de keuze. Verder is het belangrijk hoeveel ruimte er is om een kraan of takelwagen te plaatsen. Zeker de grote wagens nemen nogal wat ruimte in beslag. Als de keus gemaakt is dien je er rekening mee te houden dat de last deskundig wordt vastgemaakt en dat de omgeving eventueel goed is afgezet. Veiligheid staat immers voorop.

Het kostenplaatje van huren
Natuurlijk zitten er kosten verbonden aan het huren en deze zijn echter nogal uiteenlopend. Het huren van een kleine takelwagen voor bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel zal minder kosten dan het huren van een grote wagen. Verder worden er vrijwel altijd transportkosten berekend. Dit wordt berekend aan de hand van het geldende uurtarief. Ook voor extra hulpmiddelen voor het takelen of hijsen zal je extra moeten betalen. Als je niet exact weet welk soort kraan of takelwagen je nodig hebt, dan zijn er verhuurders die op verzoek op de plaats van de werkzaamheden komen kijken om dit te beoordelen. Hiervoor dien je echter wel te betalen. De exacte huurprijs is moeilijk precies te zeggen. Pas als duidelijk is welk type je moet huren en voor hoelang, is hier meer over te zeggen. Het beste is dan ook om dit met de verhuurder te bespreken. Zij kunnen een offerte opstellen zodat je weet waar je aan toe bent.