De verhuur van een aanhanger voor diverse doeleinden

Niet iedereen zal zelf in het bezit zijn van een aanhanger. Gelukkig hoeft dat ook niet want door heel het land zijn er veel verhuurbedrijven te vinden.

 

 

Een aanhangwagen kan nodig zijn als je spullen van A naar B wilt vervoeren en je kunt deze spullen niet in je auto kwijt.

Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van spullen of het wegbrengen van snoei afval. Zo zijn er veel redenen te bedenken waarom je een aanhanger nodig kunt hebben. Zeker als dit slechts af en toe is, dan is het goedkoper om er eentje te huren dan er zelf een aan te schaffen. Je betaalt een relatief klein bedrag hiervoor.

Soorten en uitvoeringen
Er zijn verschillende soorten aanhangers die je kunt huren. Zo zijn er de zogenaamde autotransporters en aanhangwagens met huif (een soort overkapping) en zonder huif. Ook kun je een zogenaamde Kipper nemen, deze is te kantelen, iets wat zeker handig is als je bijvoorbeeld zand of grond vervoert. Ook zijn er aanhangers te huur die voorzien zijn van een rasterwerk waardoor deze zich uitstekend lenen om bijvoorbeeld snoeiafval te vervoeren. Wil je een aanhangwagen gebruiken om iets te vervoeren wat zeker niet vochtig mag worden, dan kun je het beste een uitvoering kiezen die volledig afsluitbaar is door middel van een soort zeil, de zogenaamde huif.

De voorwaarden bij aanhanger verhuur
Als je een aanhanger wilt huren zijn er wel bepaalde voorwaarden voor de verhuur. Zo dien je ten alle tijde een geldig legitimatiebewijs te kunnen overleggen. Diegene die het trekkende voertuig zal besturen moet tevens in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook zal je voor het trekkende voertuig een geldig kentekenbewijs moeten kunnen tonen. Een verhuurnummerplaat wordt niet wettelijk als geldig kentekenplaat gezien. Houd hier rekening mee. Bij veel bedrijven kun je voor een klein bedrag een verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt dan eventuele schade. De verzekering zal eventuele diefstal van de aanhangwagen niet vergoeden. Bij de meeste verhuurders kun je een speciaal neusslot lenen, dit om diefstal te voorkomen. Wat ook goed is om te weten is dat de banden van het trekkende voertuig, net als die van de aanhangwagen zelf overigens, een bandenspanning moeten hebben van 3 bar. Houd ook zeker rekening met de snelheid waarmee je rijdt. Met een aanhanger achter je auto mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Wat je verder nog kunt tegenkomen bij het huren is het betalen van een waarborgsom. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort dat je huurt, en na afloop van de huurperiode krijg je deze waarborgsom weer netjes terug. Ook is het soort rijbewijs van belang voor het rijden met een aanhanger. Met het rijbewijs B mag je rijden met een aanhanger, mits deze inclusief hetgeen je vervoert niet meer weegt dan 750 kilo. Anders is het noodzakelijk dat de bestuurder van het trekkende voertuig in het bezit is van rijbewijs BE.

De geringe kosten van een aanhanger 
De kosten voor het huren vallen reuze mee. Wil je slechts voor een dag een aanhangwagen huren, dan zal je hier ongeveer 20 tot 45 euro voor moeten betalen. Langer huren kan natuurlijk ook, het kost je dan iets meer maar in verhouding is het voordeliger. Wel bereken sommige bedrijven bij een langere huurperiode ook een hogere waarborgsom. Het soort of type dat je huurt is wel van belang voor de huurprijs. Verder moet je wel een waarborgsom betalen maar dit bedrag krijg je na afloop weer terug. Als je bij de verhuurder een verzekering kunt afsluiten is dit zeker aan te bevelen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en een verzekering bespaart je dan onnodige kosten. Een verzekering kost je slechts een paar euro. Voor meer informatie over het huren van een aanhangwagen en de kosten daarvan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de verhuurder.