Verhuur van een vakantiehuis in de Algarve

De Algarve is een streek in Portugal. Het is het meest zuidelijke deel van het land. Tijdens de warme zomermaanden is het hier goed toeven en het gebied is dan ook erg in trek bij toeristen. Tal van appartementen en hotels zijn langs de hele kust van dit gebied te vinden.

 

Erg bekend zijn de grote badplaatsen Albufeira en Praia Da Rocha. Maar ook in de kleinere, veelal vissersdorpjes, is het heerlijk verblijven tijdens je vakantie. Je kunt in de Algarve ook goed terecht om een vakantiehuis te huren.

Een vakantiehuis in de Algarve
Wil je graag een vakantiehuis huren in de Algarve dan kun je bij diverse reisorganisaties informeren naar de mogelijkheden. Je zult bij hen een divers en gevarieerd aanbod treffen van vakantiehuizen die voor de verhuur worden gebruikt. Er zijn verschillende touroperators die onder andere in de Algarve vakantiehuizen aanbieden. Ook is er veel vakantiehuizen aanbod te vinden op particulier gebied. Mensen die over een vakantiehuis beschikken verhuren dit vaak. Zeker op het internet vindt je veel aanbod van particulieren. Van simpele huizen tot soms luxe villa's compleet met een heerlijk zwembad.

De voordelen van verhuur
Het voordeel van een vakantiehuis huren is toch wel het feit dat je de beschikking hebt over een compleet ingerichte woning. De meeste vakantiehuizen zullen ook beschikken over compleet ingerichte keukens met vaak ook nog extra's als een oven, magnetron enzovoorts.  Je kunt aangeven naar wat voor soort woning je op zoek bent. Ook kun je een voorkeur van de ligging doorgeven en het aantal personen waarvoior het geschikt moet zijn. Het reisbureau kan op deze manier gericht op zoek gaan.

Prijs van een vakantiehuis in de Algarve
De prijs die je zult moeten betalen voor een vakantiehuis in de Algarve is van meerdere factoren afhankelijk. Periode, ligging en mate van luxe hebben hierop een grote invloed. Dus hoe meer eisen je stelt, hoe meer geld je hiervoor zult moeten betalen. Prijzen voor een vakantiehuis gelden meestal per wooneenheid, er worden dan dus geen prijzen per persoon vermeld. Het maximaal aantal personen dat er kan verblijven zal wel worden aangegeven. Ook kunnen er eventueel kosten worden berekend voor de eindschoonmaak en soms voor linnengoed pakketten. In enkele gevallen zal er een waarborgsom worden gevraagd, deze zal na je verblijf als alles weer netjes wordt opgeleverd, weer geretourneerd worden.

Zelf je eigen vakantiehuis verhuren
Wellicht ben je zelf in het bezit van een vakantiewoning. Dan zou je deze natuurlijk ook kunnen overwegen om deze te gaan verhuren. Dit kan financieel erg aantrekkelijk zijn. Door om je heen  te informeren en te kijken wat er voor soortgelijke woningen wordt gevraagd kan je er snel achter komen wat je als huurprijs kunt gaan vragen. Maak duidelijk wat de voorwaarden voor het verhuur zijn door dit op papier te zetten. Denk hierbij aan kosten voor de eindschoonmaak enzovoorts. Ook kun je gebruik maken van het laten betalen van een waarborgsom, dit is zeker handig. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan in het vakantiehuis of iets beschadigen dan kun je op deze waarborgsom een gedeelte inhouden. Anders krijgen de huurders dit bedrag bij het verlaten van de woning weer terug. Het is wel aan te bevelen om in een soort boekhouding de inkomsten en uitgaven bij te houden. Eventueel kun je voor deze inkomsten een aparte bankrekening openen. Over de huurinkomsten hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Wel kan het van belang zijn voor voor je inkomstenbelasting. De waarde van de woning en de hypotheek hiervan dient opgegeven te worden in box 3. Verhuur je het voor minder dan 30 procent dan volstaat de WOZ waarde van de woning. Zorg ook voor de belastingdienst voor een boekhouding die op orde is, je hoeft hiervoor geen boekhouder te zijn maar enig overzicht is wel belangrijk. Wil je exact weten aan welke regels en voorwaarden het verhuren is gebonden, dan doe je er verstandig aan je hier over te laten informeren door een deskundige op dit gebied. Het verhuren zal bijna altijd garant staan voor extra inkomsten en het heeft mede als voordeel dat je huis bewoond is in de periodes dat je er zelf geen gebruik van kunt maken.